Stůjte na cestách a vyhlížejte, ptejte se, která je dobrá, po ní se vydejte a vaše duše naleznou klid. (Jer 6,16)

Čirou náhodou jsem objevila film, na kterém jsem v roce jeho vzniku byla, myslím, dokonce v kině...za pár dní ho zase smažou a už nebude pravěpodobně na nějakou dobu volně dostupný, sama jsem ho od té doby několikrát hledala, ale objevit se až teď.. Zkušený hacker, by si jistě poradil i bez možnosti shlédnutí online. Ovšem tohle je ta víc fajn varianta :)

Je to španělský dokument POSLEDNÍ VRCHOL z roku 2010 o jednom knězi, jehož život byl, zdá se, velmi vyjímečný a inspirující. Zemřel tragicky v horách, poměrně mladý a nechal za sebou tak silnou stopu, že o něm byl natočen film se svědectvími jeho přátel, rodiny, farníků...

Má jistě i své mouchy a možná by přišel více vhod lidem, kteří v církvi nejsou, ale dá se v něm chytit spousty myšlenek, nejen týkajících se povolání a kněžství, snad někomu přijde vhod...

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10930206987-posledni-vrchol/21538255965

(https://www.csfd.cz/film/332452-posledni-vrchol/prehled/)

 

Při té příležitosti jsem si ještě vzpomněla na dokument DĚTI ÚPLŇKU o situaci rodin s dětmi, které trpí nejtěžší formou autismu. Ne že bych se tímto tématem nějak více zaobírala, jen je to podle mě celkem věrný obraz reality řešení (nebo spíše marného snažení vyřešit) těchto problémů v ČR a myslím si, že stojí za to se o situaci sociálních služeb atd. zajímat, i když se nás přímo netýká.

Pokud působí trochu depresivně, omlouvám se za spam, ale jsou to reálné situace, možná podobné se dějí ve vašem okolí, a lidé s jinými zvláštními potřebami (nejen mentálním postižením, ale např. i s těžšími zdravotními problémy) nemají někdy možnost skoro vůbec důstojně žít, protože nejsou organizace/instituce/finance/možnosti/lidi kteří by se o jejich problémy zajímali a mohli by je řešit.

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11825610197-deti-uplnku/

(https://www.csfd.cz/film/505957-deti-uplnku/prehled/)

 

Opravdu tímto nechci rozpoustat diskusi o kontroverzních otázkách (jako je kvalita života lidí s handicapem, možnosti podpory ze strany státu,..), která se možná bude nabízet. Svůj osobní názor nemám potřebu tady sdělovat nějak podrobně a pokud jsem se tímto někoho nějak dotkla, neberte si to prosím osobně, nebylo to účelem. Možná někoho osloví.

 

Ne přímo moje osobní. Loňská.

Tábor, na který se právě opět chystám, takže velmi dlouhou dobu nebudu k zastižení, ani sem nic nenapíšu. Možná příště. Prázdniny jsou totiž od toho, aby se člověk zničil co nejvíc. Takže ničivým farním táborů zdar!